söndag 17 februari 2013

Braunstein

Moderna tider!

Fördelen med att vara en pionjär är att den nyskapande aspekten ofta hjälper till att maskera andra brister.

Om Neil Armstrong och Buzz Aldrin till exempel tillhört den femtionde generationen månfarare hade folk säkert klagat på allt möjligt:

Varför rör de sig så klumpigt, varför har de inte byggt ett torp på månen ännu och varför kan de inga spännande konster?

På samma sätt är det med whisky. Nu tar jag Mackmyra som ett exempel, även om Mackmyra faktisk kan göra riktigt bra whisky.
Men när de slog igenom, så var det största kriteriet för succe att de var svenska, inte att whiskyn var suverän.

Så är det inte längre. Nu görs det whisky på alla möjliga märkliga ställen, från Indien och japan, till Tyskland, Norge och Sverige. Så vill man vara konkurrenskraftig gäller det att man vet vad man sysslar med.

Och det gör Braunstein, från danska Köge. Två bröder med en äkta passion för whisky och kvalitetsöl. De släpper konstant nya spännande whiskyvarianter och jag har hittills inte stött på en enda som jag inte tyckt om, av olika orsaker.

Det roliga med Braunstein är att de verkar göra lite vad de har lust med, whiskymässigt. Den ena varianten kan vara rund och mjuk i smaken och nästa kan vara rökig och rivig.

En av mina favoriter heter 12:2 och är en rökig whisky lagrad på ex sherry fat. Rökig whisky och sherryfat låter kanske lite halväckligt för puritanerna, men jag tycker att det är den ultimata kombinationen. En whisky som har mycket kraft och en härlig, rivande, rökig smak, men samtidigt får den mjuka, varsamma touchen som ett sherryfat ger.

Lite rökig, lite kraftig, men rund, mjuk och dov, samtidigt som den har en härlig, torr finish. Denna whisky är gissningsvis sju år gammal och har spenderat hela  livet i dessa sherryfat, vilket gör att den inte blir så inställsam som en mildare whisky som bara slutlagrats på sherryfaten.

Detta är en helt suverän whisky, som visserligen är lite dyr, men då ska man tänka på att den görs i väldigt begränsad upplaga och dessutom är numrerad, med handskriven etikett. 999 kronor för en halvliter, OM du kan få fatt i den. Skynda dig att beställa den hos världens mest tillmötesgående boozebutik

Inga kommentarer: